La vopsirea peretilor cu lavabila pe langa galeata, trafalet si pensula avem nevoie si de gratar. Gratarul este util pentru scurgerea surplusului de lavabila dupa inmuierea trafaletului in vopseaua lavabila. Pentru uniformizarea stratului de lavabila luat pe trafalet mai putem sa folosit tavita pentru trafalet dar mai sunt si trafaleti mai performanti care nu necesita tavita sau gratar.
Intre gratar si tavita eu prefer sa folosesc gratarul pentru trafalet si despre folosirea si spalarea gratarului am sa vorbesc astazi. Prefer gratarul pentru ca merge treaba mult mai repede cand avem mai mult de zugravit. Gasim gratare din plastic ori metal iar pretul unui gratar trafalet variaza intre 2 si 9 lei.
Sa vedem cum folosim gratarul pentru trafalet si cum se spala acesta
Avem nevoie de o galeata din care sa vopsim. In aceasta galeata tinem lavabila in care trebuie sa inmuiem trafaletul si sa vopsim peretii. Eu prefer sa folosesc galeti mari de lavabila ovale, exemplu. Daca folosim tava pentru trafalet e mai greu sa inmuiem trafaletul cu prelungitor. Aceste galeti sunt incapatoare iar gratarul se aseaza foarte bine pe marginea galetii. Punem vopsea in galeata si inainte sa adaugam gratarul in galeata acesta trebuie udat cu apa. Udam gratarul. Daca avem mai mult de un sfert de galeata cu vopsea gratarul se aseaza pe urechile acestuia de marginea galetii. Daca cantitatea de vopsea este mai mica de un sfert galeata gratarul se baga in lavabila si rezemam gratarul de peretele galetii. De tinut cont faptul ca gratarul trebuie sa atinga vopseaua lavabila.
Acum inmuiati trafaletul in apa curata si scuturati foarte bine, acelasi lucru faceti si cu pensula. Plimbati trafaletul incet pe gratar de sus spre vopsea pana atingeti vopseaua, trafaletul nu trebuie bagat in vopsea. Vopseaua se ia cate putin pe trafalet repetand plimbarea rolei trafalet pe gratar si atingand de fiecare data vopseaua. Nu apasati tare pe gratar. Daca din greseala scapa trafaletul mai mult in vopsea trebuie sa stergeti repede capetele din plastic ale trafaletului cu pensula.
Cand avem vopsea pe intreaga rola a trafaletului incepem vopsirea peretilor. Pune rola trafaletului pe perete si prin miscari repetate sus - jos vopsiti peretele.
Prima oara cand puneti rola pe perete nu apasati mai deloc iar din ce in ce apasati mai tare pentru ca trafaletul lasa lavabila pe perete iar aceasta trebuie intinsa repede si foarte bine pentru a uniformiza stratul de vopsea.
Spalarea gratarului. Dupa fiecare folosire gratarul trebuie spalat. Dupa ce terminati de aplicat prima mana lavabila toate sculele trebuie spalate iar lavabila ramasa in galeata se toarna in alta galetuta cu capac inchis ermetic. Despre spalarea galetilor si trafaletului am vorbit. Spalarea gratarului se face cu apa curata si o pensula veche sau perie. Nu folositi pensula buna pentru asa ceva. La frecarea gratarului mare atentie cum il tinem si frecam pentru ca plasticul foarte subtire se poate sparge usor. Arat in acest video cum se spala gratarul.
Nu este mare inginerie dar trebuie sa tinem cont ca daca nu spalam trafaletul la timp lavabila ramasa se usuca iar daca il folosim cu lavabila uscata pe el aceasta se desface si pica coaja in vopsea, stricam vopseaua lavabila pentru cateva minute de periere a gratarului. Sper ca a fost util acest articol si va invit sa cititi si alte articole pe blog. Spor la treaba!
Articole Similare:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu