Zugravirea peretilor cu var pasta

Pentru varuirea peretilor avem nevoie de pasta var stins, aracet si culoare. Zugravirea peretilor se face cu bidinea si un aparat pentru pulverizat var ( aspirator care sufla, pompa sau pistol pentru vopsit cu diuza mare pentru pulverizat varul ).

In acest articol vorbim despre zugravirea peretilor si tavanelor cu var clasicPregatire pereti pentru varuire Primul lucru care trebuie facut este sa pregatim peretii pentru zugravit. Este foarte importanta aceasta etapa care asigura rezistenta varului pe pereti si tavan. Pregatirea pentru varuire se face diferit in functie de zugraveala actuala.
Vreau sa enumar cateva exemple:
Peste zugraveala cu vopsea lavabila. Varul nu face priza pe vopseaua lavabila. Sa putem varui pe lavabila trebuie sa frecam vopseaua cu smirghel. Cu ajutorul unui slefuitor, frecam cat mai bine lavabila, inlaturam praful cu matura si amorsam cu aracet ( pregatiti o amorsa cu aracet si apa, putin slabuta pentru amorsarea peretilor. Eu nu folosesc amorsa pentru lavabila la varuit. Amorsa trebuie slabuta pentru ca spre deosebire de lavabila, atunci cand zugravim in var clasic suportul e bine sa absoarba mai mult. ).

Peste vopsea in ulei. Varul nu prinde pe suport vopsit in ulei. Inlaturati vopseaua definitiv, amorsati peretele si gletuiti cu glet pe baza de ipsos. Dupa smirgheluirea gletului, amorsati cu apa si aracet.

Peste calciu. Peste calciul smuls ori bob orez varul prinde daca aceasta zugraveala este in var. Daca ati vopsit cu lavabila pe calciu nu vad vreo sansa. Trebuie sa inlaturati calciul si sa aplicati metoda scrisa la vopsea ulei. Daca calciul a ramas in var clasic, varuirea se face foarte simplu: curatati bine praful cu matura, faceti reparatii cu ipsos si pulverizati var doua trei maini.

Peste tencuiala noua sau tinci. Varul prinde bine pe tnecuiala noua. O mana la bidinea si doua sau trei maini pulverizate.

Peste placa rigips. Varul clasic nu prinde de placa de rigips. Daca vreti sa dati cu var pe rigips este obligatoriu sa gletuiti placile cu glet pe baza de ipsos, slefuiti si amorsati cu apa si aracet.
zugravit var pasta
Mai discutam in rubrica de comentarii daca aveti nelamuriri in legatura cu ce scriu eu aici. Trebuie sa stiti ca varul se aplica pe suport absorbant si aplicarea lui de regula se face o mana la bidinea si doua sau trei maini pulverizat. Reparatiile se fac cu ipsos pentru constructii si despre prepararea varului am vorbit pe larg.
Articole utile de care poate ai nevoie mai sunt:

Zugravire tavan cu var

Tavanele sunt primele pe care trebuie sa le rezolvam asa ca dati o mana de alb la tavan cu bidineaua. Pentru margini si colturi folositi o pensula.

Cum spuneam in varul pentru tavane e bine sa adaugati oxid alb de zinc. Eu prefer sa repar tavanul si il dau la bidinea. in timp ce repar la pereti sau fac alte lucrari acesta se usuca si mai dau o mana la aspirator. A treia mana la aspirator este si ultima. Nu dati o mana peste alta pe ud.

Zugravire pereti in var

Cand tavanele sunt gata varuite si bine uscate preparam var culoare, il strecuram, punem cativa litri intr-o galeata si cu ajutorul pensulei si bidinelei varuim peretii o mana la bidinea. La coltul intre tavan si pereti trebuie sa tragem cu varul bidineaua cat mai drept asa ca avem nevoie sa ne urcam pe ceva mai inalt.

Dupa ce peretii se usuca dam o mana la aspirator, pulverizat. Inainte de asta ne asiguram ca nu stropim tavanul alb cu var. Cum facem asta? Trebuie sa luati camera roata partea de sus un lat chiar doua de bidinea cu var. Nu este bine sa facem asta din prima in totalitate. O luam cate un perete, dupa ce aplicam asta la un perete venim cu pulverizatorul si dupa terminarea acestui perete trecem la altul.

Nu putem spune ca este gata pana nu se usuca varul bine. E bine daca aveti cel putin doua camere libere pentru ca pana trag peretii intr-o camera lucrati la alta. Pentru uscarea mai rapida a varului, dupa varuire e bine sa tineti fereastra larg deschisa si in mijlocul camerei sa instalam un ventilator. Ce vreti sa mai spun despre acest subiect, intreaba in rubrica de comentarii.
Articole Similare:

19 comentarii:

  1. Foarte util site-ul.
    O intrebare: care e concentratia aracet / apa pt zugraveli cu var?
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar nu am gasit cat ar trebui sa fie concentratia aceasta la amorsa pt zugraveli cu var. Doar concentratia var-aracet-apa.

      Ștergere
    2. Nu este necesara amorsarea varului vechi in caz ca doriti sa varuiti peste. Daca doriti sa varuiti peste glet smirgheluit aplicati cu bidineaua o amorsa amestec aracet cu apa ( la 5 litri apa adaugati 400 gr. aracet pentru constructii si amestecati foarte bine pentru dizolvarea aracetului ).

      Ștergere
    3. Multumesc. Eu as vrea sa varuiesc peste lavabila. Mai sus am gasit: "... inlaturam praful cu matura si amorsam cu aracet (pregatiti o amorsa cu aracet si apa, putin slabuta pentru amorsarea peretilor ... ".

      Pentru amorsa asta e ok concentratia de mai sus (5l apa - 400g aracet)?

      De slefuit, ar trebui sa slefuiesc jos toata lavabila (pana ajung la tencuiala) sau doar cat sa faca priza?

      Multumesc!

      Ștergere
    4. Var pasta sau praf stins peste vopsea lavabila nu merge. Tot ce trebuie facut este sa inlaturati lavabila definitiv ( cu bidinea si apa calda inmuiati lavabila si raschetati cu spaclul ).

      Ștergere
    5. Am priceput acum. Multumesc. Doar ca in articolul acesta ati scris ca se poate da cu var si daca smirgheluiesti lavabila. Poate ca ar trebui modificat si mai sus. Doamne ajuta!

      Ștergere
    6. In functie de vopseaua lavabila aplicam urmatoarele metode:
      - inmuiem cu apa calduta si raschetam cu spaclul
      - frecam cu smirghel cu ajutorul unui slefuitor cu vibratii
      - in cel mai rau caz inlaturam lavabila ca pe vopsea in ulei - cu barda tais drept se bate din doi in doi cm. si vopseaua sare iar resturile sunt inlaturate cu spaclul. Dupa inlaturarea vopselei trebuie sa gletuim pentru ca finisajul peretelui cu glet nu rezista.

      Sunt multe de spus si scriu cum am inspiratia atunci pe moment. Daca ar fi sa iau blogul de la capat si sa scriu iar, sigur articolele nu mai seamana perfect, sper ca intelegeti ce vreau sa spun. Din aceasta cauza am lasat comentariile libere, intrebati si eu raspund ( poate raspunsul nu este cel asteptat dar imi spun parerea, intrebati si pe alte bloguri in acest domeniu si alegeti varianta care considerati ca e mai buna ).

      Ce am scris in articol ramane asa pentru ca nu este gresit dar trebuia sa insist mai mult in acel punct. Un cititor interesat sigur se uita si peste comentarii asa ca nu mai modific. Multumesc pentru observatie.

      Ștergere
    7. Multumesc frumos pt raspuns. Acum m-am mai lamurit. O sa incerc varianta slefuitorului cu vibratii. Sper sa si mearga. Doamne ajuta!

      Ștergere
    8. Pot folosi var praf pentru a cărui pereții?

      Ștergere
  2. Buna ziua as dori sa stiu ce fac daca am dat cu var peste var si se ia tot dupa perete cu procedez sa nu se mai ia multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ati adaugat in var aracet diluat cu apa? ati lasat varul sa se usuce bine? Daca tot se ia mai este o varianta. Pe vremuri se batea mica dupa ce terminai de zugravit, acel praf care sclipea. Eu acel praf adaugat in apa cu aracet, un fel de amorsa, il suflam la aspirator ultima oara dupa ce totul era gata si varul uscat.

      Aplicati aceeasi metoda dar asta numai daca aveti aspirator cu borcan. Preparati o amorsa din aracet si apa, amestecati foarte bine si strecurati. Zeama trebuie sa fie slabuta, albicioasa nu alba sa pateze ( mai putin aracet ). Scoateti furtunul borcanului, puneti borcanul jumatate cu amorsa preparata si suflati peretii.

      Trebuie sa pastrati o distanta mai mare fata de perete, borcanul trebuie tinut invers si stropiti peretele in mare ( nu tineti in loc sa curga, doar treceti in fuga pe perete ). Dupa uscare puteti repeta. Aceasta amorsa de aracet slabuta intareste varul si nu pateaza daca aveti grija cat aracet combinati cu apa si acest amestec este strecurat bine. Sper sa reusiti, incercati asta pe un perete unde vine mobila si daca reusiti continuati si restul camerei.

      Ștergere
  3. M-ar interesa sa obtin asa ceva: http://chiccham.tumblr.com/post/4952799600
    Cineva din Italia mi-a zis ca e o tehnica clasica gen fresca: Mortar din var pasta+ nisip, peste care se da cu apa de var amestecata cu pigment mineral. Astea se aplica pe caramida, piatra sau alte asemenea materiale absorbante.

    Problema e ca pe pereti eu am rigips. Inteleg ca aceste mortaruri de var nu adera pe rigips direct. Ce as putea sa dau pe rigips ca sa adere? Mi-ar plăcea foarte mult, mai ales ca am inteles ca e antimucegai si antimicrobian. In cazul in care nu exista o soluție, cu ce as putea sa imit acest efect- ipsos (care am inteles ca tot asa, respira peretele)+ var? Glet +var, in ultima instanta?
    Multumesc,
    Miki

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru aderenta altor materiale pe placile de rigips, amorsati placile si armati cu plasa fibra si adeziv pentru polistiren ( exact asa cum se procedeaza pe un perete placat cu polistiren ). Dupa uscarea adezivului acest suport este destul de rezistent si absorbant pentru a permite un alt strat de finisaj cum ar fi: tinci, glet, placarea cu faianta sau acest material de care discutati mai sus.

      Spor la treaba!

      Ștergere
  4. Buna ziua,

    as vrea sa intreb daca aceasta pasta de var + aracet ar putea prinde pe o membrana bituminoasa. Sau ar trebui facut ceva in plus ca sa prinda!?
    Cineva mi-a recomandat sa aplic o asa pasta, in vederea reducerii caldurii de la ultimul etaj al blocului.

    Multumesc!
    Anamaria

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua.am o intrebare pentru dumneavoastra: se poate folosi varul pasta pur si simplu pe post de glet ??
    Acum 4-5 ani am vazut la o casa in constructie un perete care arata foarte bine(arata de parca era sticla si era foarte fin la atingere) si meseriasii ce lucrau acolo mi au spus ca au dat pur si simplu cu var-pasta si atat.
    Multa vreme m am tot intrebat daca e posibil sau au facut misto de mine acei meseriasi.Insa am ramas consternat de finetea peretelui.
    Aveti idee???Sunt foarte curios sa va citesc parerea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua am o intrebare va rog frumos sa -mi dati un sfat.......am cimentuit exteriorul acum doua saptamani , vreau sa cimentuesc si interiorul saptamana viitoare . dupa ce termine de cimentuit cum ar trebui sa fac PE interior ca as vrea sa ma si mut in casa . va multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, se poate aplica var cu bidineaua peste perete amorsat cu ceresit ct17 ,sau orice alta amorsa de perete?Si inca o intrebare ,este compatibil varul lavabil (nu vopseaua lavabila) cu varul simplu ,in sensul ca dupa o varuire cu var lavabil se poate face o varuire cu var clasic aplicat cu bidinea?Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere