Mucegaiul sau igrasia se formeaza in anotimpul rece din cauza ca peretele sau tavanul, preia temperatura rece din exterior. Peretii locuintei se racesc iar cand incalzim incaperea, acestia transpira. Daca avem izolatie exterioara, peretii sunt protejati impotriva inghetului, iar suprafata peretelui interior ar trebui sa nu mai transpire.
In multe cazuri apare igrasie, mucegai si condens in locuinta, cu toate ca am facut izolatie exterioara sau interioara:
In multe cazuri apare igrasie, mucegai si condens in locuinta, cu toate ca am facut izolatie exterioara sau interioara:
De ce apare igrasie, condens sau mucegai?
1. Temperatura scazuta patrunde sub izolatie - faceti izolatie exterioara si cu toate acestea temperatura rece poate patrunde sub izolatie, si raceste peretele.
- Temperatura rece poate patrunde sub polistiren in caz ca acesta a fost lipit in mamaligi de adeziv si distanta intre perete si polistiren e mai mare de 3 mm ( temperatura scazuta patrunde pe sub izolatie si circula racind peretele - pe unde intra? - poate patrunde pe marginile izolatiei sau pe deasupra in caz ca raman spatii goale, sau acestea se fac in timp ( aplicati adeziv pentru polistiren pe toata suprafata placii ).
- La blocuri sunt cazuri cand peretii exteriori sunt formati din doua placi beton - la exterior peretele din beton este dublu iar intre aceste placi a fost adaugata vata de sticla. In multe cazuri aceasta vata nu exista sau e deteriorata. Temperatura scazuta circula cu usurinta printre aceste placi in caz ca nu este izolat tot exteriorul blocului.
2. Mai pot fi si alte cauze interioare care formeaza condensul in locuinta:
- uscarea hainelor pe calorifere
- flori multe in incaperi ( pamantul umed din ghivece lasa umezeala )
- aragaz fara hota
- aerisire in baie ( e obligatorie aerisirea baii cand facem dus - aburul nu trebuie sa patrunda in apartament )
Izolarea peretilor se poate face pe exterior sau interior, depinde de cazuri. Aceasta impiedica temperatura scazuta sa patrunda la stratul zugravit din interiorul locuintei, si pastreaza caldura in locuinta. Concluzia este ca izolatia este necesara, dar conteaza cum o facem si cum ne ferim de umezeala in locuinta.
Prin izolarea peretilor, stratul de finisare ( adezivul cu plasa fibra, izolatie cu rigips si vata minerala, glet si lavabila ) nu mai preia temperatura scazuta din placa blocului, cu toate acestea, daca plecati intr-o vacanta de cateva zile si apartamentul nu este incalzit, aceasta zugraveala se raceste. In momentul cand veniti acasa si incalziti incaperea, creati toate conditiile de formare a condensului.
Elimina mucegaiul cu DeSalin AM - solutie nanotehnologica pe baza de apa. NU contine CLOR!
RăspundețiȘtergereinano.ro/desalin-am-curatarea-si-prevenirea-mucegaiului-si-a-ciupercilor.html
Asigura-te ca ai eliminat cauzele aparitiei mucegaiului. In caz contrar, mucegaiul (efectul) poate sa reapara.
Dupa curatare, se recomanda protejarea si impermeabilizarea suprafetei respective.
Termoizolarea este extrem de importanta. Principalele beneficii ale termoizolarii sunt: eficienta energetica si obtinerea unui mediu de locuit sanatos.
In acest sens iti recomandam vopselele nanotehnologice pe baza de apa, ce permit peretelui sa respire. Vopselele din gama ThermoDry sunt o alternativa la termosistemele clasice.