Zidirea balconului cu bca, caramida si polistiren

Atentie! In speranta sa fiu pe intelesul multora si sa prezint ceva util cat mai detaliat, acest articol este foarte lung. Dar daca sunteti interesati de acest subiect cred ca veti avea rabdare sa cititi tot articolul. Va prezint doua moduri de a inchide partea de jos a balconului.

Putem zidi caramida sau BCA. In functie de ce materiale dispuneti sau gasiti in apropiere, atat caramida cat si BCA-ul sunt destul de rezistente si nu ocupa mult spatiu din balcon ( nu ziditi boltari din ciment, acestia sunt grei si tine rece peretele pe timp de iarna ). Pe exterior facem o izolatie cu polistiren si aplicam o vopsea lavabila de exterior. Cateva cuvinte despre modul de lucru in cele doua cazuri ( caramida sau BCA ), sper sa ajut cu ceva prin acest articol in caz ca esti hotarat sa inchizi balconul.
Inainte de zidirea balconului. Inainte sa zidim partea interioara a balconului, trebuie sa rezolvam exteriorul. Daca zidim pe interior inainte de a face exteriorul nu mai ajungem pe exterior sa lucram. Asadar, prima data faceti exteriorul.

Aplicarea polistirenului pe exteriorul balconului
exteriorul balconului

Trebuie sa hotarati de la capul locului ( inainte de toate ) daca vreti sa eliminati acel profil din metal cu placi beton sau geam cu sarma. Eu de regula nu prefer taierea acelui profil, da o mai buna stabilitate balconului.

Daca hotarati sa eliminati tot si taiati acele profile din metal, incepeti intai zidaria iar apoi aplicati polistirenul pe exterior, daca raman acele profile cu geamuri sau beton, ne apucam de lipirea polistirenului. Trebuie sa spun cum lipim polistiren in cazul cand avem geam cu sarma si cand avem placi beton la balcon ( difera putin modul de lucru ).

Daca avem geam cu sarma

Facem amorsa intr-o galeata si aplicam cu bidineaua pe geamuri si partea de jos a placii de beton care iese in afara. Pregatim adeziv pentru polistiren in galeata ( materialul trebuie sa fie cat mai consistent, gros ). Placile de polistiren au pe lungime un metru. De obicei intre balustrada balcoanelor si placa de jos avem 95 cm. Masuram cat avem intre balustrada si beton. Observam ca spre coltul exterior avem mai mult pentru ca avem cadere spre colt. Oricum nu depaseste 1 m cat are placa in lungime.

Incepem montarea placilor din coltul exterior. Punem adeziv pe placi si intindem cu gletiera cu dinti. Placa trebuie sa aiba adeziv pe toata suprafata. Inainte de a pune adeziv punem placa pe pozitie de proba si daca observam ca suprafata placii nu atinge geamul cu sarma, tinem cont de acest lucru si dupa ce intindem pe placa adeziv cu gletiera zimtata, adaugam cateva puncte de adeziv cu mistria ( este bine sa avem legatura in puncte de adeziv cu geamul ).

Pe marginea de jos a placii polistiren trebuie adaugat adeziv cu spaclul, cand asezam placa pe pozitie, aceasta face legatura jos cu placa din beton. In definitiv trebuie sa intelegeti ca pornim de la colt cu doua placi polistiren, aranjam placile in asa fel sa formam bine coltul ( o placa petrece pe cealalta formand coltul exterior al balconului. Dupa ce am fixat aceste doua placi si coltul balconului este format, continuam cu lipirea placilor pana ajungem in pereti ( marginea balconului ). Acolo placa vine masurata si taiata.

Am placat tot exteriorul. Pe interior mai putem adauga adeziv cu spaclu sa facem o prindere mai buna de profilele din metal. Dupa ce adezivul e uscat trebuie sa taiem din placile de polistiren. Lasam un centimetru in plus fata de balustrada balconului din metal, Cu bolobocul si panza de bomfaier trasam si apoi taiem din polistiren ( in acest fel formam inaltimea braului la boloboc.

Urmeaza sa aplicam plasa de fibra pe exterior. Cu adeziv fixam plasa pe polistiren. Intindem adeziv pe plasa tot exteriorul. Lasam sa se usuce bine adezivul ( taiem si lipim coltarul metalic cu chit pentru imbinari pe coltul exterior al balconului ) dupa care trebuie aplicat glet de exterior in doua straturi, iar dupa ce se usuca bine, acesta trebuie finisat cu smirghel de 120. Aplicam amorsa cu bidineaua si pensula dupa ce am inlaturat praful cu matura. Aplicarea vopselei lavabile se face in doua straturi cu trafaletul si pensula. Exteriorul este gata, finisat si vopsit. Urmeaza sa inchidem interiorul balconului.

Daca avem placi din beton prinse in profile fier
Daca balconul nostru este inchis cu fier si placi din beton procedam in felul urmator: Curatam cu spaclul placile ( in multe cazuri cand balconul era zugravit se aplica var si pe acel beton exterior ), se freaca cu matura praful si amorsam cu bidineaua in doua randuri. Apoi incepem lipirea placilor cum am descris mai sus.  In cazul in care la colt iese din placa de beton, trebuie sa spargem ( dam gauri de 10 cu percutanta si spargem cu ciocanul ). Tot ce urmeaza este descris mai sus.
Atentie!
Nu lucrati la exteriorul balconului cand bate soarele, acesta forteaza uscarea adezivului si pot aparea fisuri.

Zidirea balconului cu BCA

balconul zidit bca
Pentru zidirea balconului cu BCA avem nevoie de: BCA dimensiuni grosime 10 cm. inaltime: 25 cm. lungime: 60 cm, Zidaria o facem cu adeziv pentru polistiren, si mai avem nevoie de plasa fibra si amorsa. Inainte sa ne apucam de zidit asigurati-va ca ati adaugat cu spaclul destul adeziv pe spatele placilor de polistiren ( adaugati adeziv gros cu spaclul pentru fixarea cat mai buna intre polistiren si cornierul de la geamurile cu sarma sau placile beton ). Sper ca se intelege ce vreau sa spun.

Incepem zidirea cu BCA. Se foloseste adeziv pentru polistiren la zidire. Mai avem nevoie de un ferestrau de mana cu care sa taiem din bucatile de BCA acolo unde este nevoie. Zidim trei randuri, la ultimul rand de BCA este nevoie sa semnam si taiem din BCA pe lungime in asa fel sa iesim la nivel cu placile din polistiren. Dupa terminarea zidariei aplicam plasa de fibra pe peretele obtinut.

balcon inchis bcaDeasupra, in spatiul ramas intre BCA si polistiren facem umplutura cu bucati de BCA si adeziv. Dupa inchiderea balconului in termopan, pe acest suport merge aplicat ce doriti ( glet, tinci, faianta, etc. ).

Zidirea balconului cu caramida

zideste balconul caramida
Folosim caramida normala dimensiuni 5,4 x 10,5 x 22 cm. Zidaria se face cu multibat si nisip cernut. Caramida se poate zidi pe lat sau culcata. Dupa ce am terminat de zidit observam ca spre coltul balconului avem diferenta de nivel.

Rezolvam aceasta problema cu fixarea unei scanduri la nivel cu polistirenul, umplem cu adeziv si multibat formand astfel un pervaz la nivel pe toata lungimea balconului. Caramida trebuie driscuita, iar pe acest suport se aplica faianta sau glet, dupa ce inchideti in termopan.

Alte sfaturi inchiderea balconului
    1. In caz ca aveti de gand sa instalati chiuveta in balcon lasati o teava de scurgere pe colt.
    2. Inainte sa va apucati de inchiderea balconului puteti suda doua profile cornier cu gauri pentru sarme rufe.
    3. Daca hotarati sa puneti gresie in balcon, izolati placa de jos cu extrudat de 2 sau 3 cm. Extrudatul se lipeste pe toata suprafata cu adeziv. Calcati cu picioarele pe el sa fie bine fixat. Nu incercati sa aduceti nivelul din extrudat. Peste el de pune plasa si adeziv ( pe acest suport bine uscat aplicati gresie cu adeziv special pentru gresie si faianta.

Inainte de montarea termopanului la balcon
  1. Un balcon inchis cu zidarie jos e mult mai calduros si stabil decat balconul inchis in termopan de sus pana jos.
  2. E bine sa izolati tavanul balconului cu polistiren de 3 cm.
  3. E bine sa tineti cont ca exteriorul blocului in timp trebuie izolat. Izolatia se face cu polistiren de 10 cm. E bine sa tinem cont de asta cand da-ti comanda de termopan ( umplutura intre toc si peretele exterior al blocului se face cu bucata de zapada 10 cm.).

Daca nu faceti asta, cand se face izolatia exterioara a blocului, peretele va veni pe geam si tocul geamlacului termopan vine acoperit.
Am descris in mare cateva din sfaturile mele la inchiderea unui balcon de apartament, sper sa va fie de folos. Spor la munca!
balcon zidit caramida Articole Similare:

29 de comentarii:

  1. despre dibluri vad ca nu se mentioneaza nimic.
    pe geam cu sarma nu se pun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai in cazul cand pun polistiren pe geam cu sarma prind polistirenul cu sarma ( conductor de cupru 1,5 ).
      Dupa ce lipesc polistirenul pe profilul de cornier si geam, ingrop in polistiren conductor de-a lungul balconului iar apoi pun plasa si adeziv. Nu adaug ciuperci ( dibluri ). Conductorul vine legat pe cornier si in felul acesta polistirenul are destula stabilitate.

      Ștergere
  2. ..........ce adeziv se foloseste pt lipirea placilor de polistiren?
    Meseriasii care au lucrat la mine au folosit cm11.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru lipirea placilor din polistiren si armarea placilor cu plasa de fibra se foloseste adeziv pentru polistiren. Sunt mai multe feluri de adezivi pentru polistiren cu care se poate lucra, important e sa fie pentru polistiren nu gresie sau alte minuni.

      http://www.google.ro/search?q=adeziv+pentru+polistiren&hl=ro&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ei=LXp_UI2gO4nNhAfN74DYBw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=911

      Ștergere
  3. pt balcon ce e format din placi din beton,si nu as vrea sa folosesc polistiren,cu ce l-as putea tencui???meseriasu foloseste adeziv pt gresie si faianta pt exterior apoi il driscuie,e bine asa??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine, ce sa zic, as prefera sa lipesc pe toata suprafatya exterioara plasa de fibra, cu adeziv pentru polistiren ( asta pentru ca placile din beton se pot misca la vibratii si pot aparea fisuri ), iar apoi se poate da un strat de tinci.

      Ștergere
  4. Ma interesa daca pentru lipirea placilor de polistiren pe geamul armat este bun cm11?
    Pentru armarea placilor cu plasa de fibra s-a folosit adezi pt polistiren

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg prea bine intrebarea, se poate lipi polistiren de 5 sau 10 cm. Pentru lipirea si armarea placilor se foloseste adeziv pentru polistiren. Cand adezivul este uscat se da cu glet pt. exterior sau tinci dupa care, lavabila de exterior. Pe pervazul balconului lipiti gresie. Cam asta trebuie facut la exteriorul balconului.

      Ștergere
  5. cm urile nare ce cauta la placari cu polistiren exista adezivi ca polistirol

    RăspundețiȘtergere
  6. Am un balcon de 7m lungime si vrea sa-l izolez cu polistiren 3 cm si bca de 10 cm pe care vom adauga termopane pe toata suprafata. Ce a ce ma sperie este greutatea. Mentionez ca blocul este din beton si are 35 de ani, etajul 9. Ce greutate suporta acest balcon? Este pericol de prabusire?
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cata greutate suporta o placa iesita din constructie pentru spatiul balconului. Depinde de fiecare constructie. Nu am auzit pana acum sa pice balconul dupa ce a fost renovat, majoritatea placheaza cu faianta si gresie dupa zidire, ceea ce ingreuneaza si mai mult. Sunt specialisti care pot testa betonul si armatura acestuia. In acest video vedem cum se testeaza betonul si armatura.

      Ștergere
  7. polistirenul se lipeste pe geamul cu insertie in interior dupa care plasa si se face zidul sau pe exterirul sticlei si pe interorul sticlei se face zidul din bca sau caramida.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Polistiren pe exteriorul balconului iar zidaria la interior. Nu ziditi pe interior pana nu terminati de finisat exteriorul balconului, daca ziditi interiorul este mai greu de lucrat pe exterior.

      Ștergere
  8. Foarte bun articolul. am citit recomandarea facuta pentru caramizi dar pentru ca am 2 saci de adeziv pentru BCA primit vreau sa va intreb daca la zidirea cu caramizi, se poate folosi pentru lipirea si tencuirea lor si materialul utilizat ca adeziv la zidirea cu BCA?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate folosi adezivul zidarie BCA si pentru zidit caramida.

      Ștergere
  9. Buna ziua,

    Locuiesc la et 3, avem balconul inchis in termopan de sus pana jos ( partea de jos e din plastic, nu din sticla). Blocul e construit de asa natura incat balcoanele sunt "lipite" 2 cate 2 ( unul de la o scara cu unul de la scara vecina). Problema este ca atat balconul de la et 4 cat si cel cu care acesta se invecineaza nu sunt inchise deloc. Ba mai mult, cel de deasupra noastra prezinta si cateva fisuri. Si acum problema mea: in partea dinspre balconul vecin, pe tavan, in afara de mucegai cat cuprinde, incepe sa pice varul si tot ce e sub el (glet). Mucegaiul s-a extins cam pe toata lungimea balconului, dupa cum probabil ati intuit. Ce as putea sa fac, pentru ca gletul sa ramana la locul lui? Mentionez ca aerisesc zilnic pe timp de iarna insa chiar is asa, se face condens destul de mult, incat trebuie din cand in cand sa sterg apa cu o carpa de pe pereti si in scurt timp e la loc. Exista vreo modalitate de a izola cumva tavanul balconului meu, care sa nu presupuna dibluri? vecina de deasupra refuza sa faca orice imbunatatire la apartamentul sau, mergand pe principiul ca ea e singura si pensionara, citez " sa faca cine o mosteni". Problema e ca nu cred ca vom avea norocul sa scapam curand de ea, astfel incat suntem nevoiti sa ne gandim la solutii pe care sa le aplicam balconului nostru. Sperantele la anveloparea gratuita scad cu fiecare zi...

    Multumesc naticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vad decat o singura solutie. Raschetati tot ce pica din gletul aplicat pe tavan, amorsati tavanul si izolati cu polistiren expandat 2cm grosime, densitate 15kg/mc. Prin aceasta metoda scapati de igrasie.

      Dupa ce armati polistirenul cu plasa si adezivul este uscat trageti tinci si vopsiti cu lavabila. O mana de tinci driscuita bine e suficient. Adezivul folosit pentru lipirea placilor si armare trebuie sa fie de calitate mai buna. Aplicati adeziv pe toata suprafata placilor si bateti cu dosul palmei foarte bine, nu trebuie sa folosti ciuperci/dibluri. Bafta!

      Ștergere
  10. Va salut.
    As dori sa-mi inchid si eu balconul (5,5m lungime x 1.55m latime). Nu are acoperis, iar la exterior are balustrada cu zabrele din inox. M-am gandit la o solutie din tevi rectangulare de otel care sa sustina zidaria, geamul termopan si acoperisul. Sunteti interesat sa executati o asemenea lucrare? Daca nu, puteti sa-mi recomandati pe cineva?
    Multumesc anticipat,
    Cristian

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua!
    Am cumparat un apartament care are izolatie exterioara de 10. Insa balconul nu este inchis. Noi acum vrem sa il inchidem. Nu stiu cum este mai bine. Sa dam jos polistirenul aplicat si sa montam termopanele astfel, sau sa montam termopanele peste. Am intrebat mai multi mesteri si parerile sunt impartite.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!



      Daca cititi cu atentie tot articolul intelegeti destul de bine parerea mea la aceasta intrebare. Nu stiu cum arata la fata locului dar din cate imi imaginez incerc sa arat varianta mea [ este bine ca doriti sa auziti mai multe pareri inainte de a pune o lucrare in practica, dvs. decideti cum este mai bine pana la urma ].



      Am sa prezint doua variante pentru ca luam in calcul doua tipuri de balcon. Balconul U, ma refer aici la balconul cu deschidere stanga si dreapta, doua laterale care vin inchise in termopan. Balconul L, balcoanele care au o singura latura care vine inchisa in termopan iar cealalta latura bate pe peretele comun cu sufrageria.



      1. Balconul U.

      Acest balcon are latura din fata, lungimea si doua parti laterale de aproximativ un metru care bat in peretele camerei. In acest caz tocul de termopan se fixeaza in peretele cu camera ( cele doua margini ), partea de sus in plafon si partea de jos in zidaria balconului. In cazul in care avem totul izolat cu polistiren de 10 cm. ( peretele cu camera si exteriorul braului balcon ), parerea mea este ca ar fi bine sa procedati astfel:


      - izolatia exterioara a braului o lasam pentru ca izoleaza partea de jos dar in afara pervazul ramane mai lat din cauza ca tocul termopanului trebuie sa bata pe zidaria braului ( de unde se termina izolatia in interior ).


      - peretele cu camera. Taiem drept pe verticala polistirenul exact unde trebuie sa bata marginea interioara a tocului ( intre perete si toc ramane izolat si din exterior ramane vizibil toata suprafata tocului fara sa fie acoperita cu polistiren ).


      Eliminam tot polistirenul de jos pana la tavan si astfel latim spatiul balconului cu 10 cm. Dupa inchiderea balconului acest perete trebuie renovat si finisat cu tinci sau glet. Inainte de inchiderea balconului in termopan este bine sa placam plafonul cu polistiren de 3 cm. pentru a nu avea surprize pe viitor cu igrasia din cauza ca placa tavanului este rece.


      1. Balconul L.
      Pentru acest stil de balcon procedam in acelasi mod.


      - taiem polistirenul pe verticala in margini unde bate tocul termopanului ( tinem cont de partea de jos unde se remina izolatia braului exterior pentru a lua masura bine ).


      - eliminam polistirenul peretilor interiori din balcon


      - izolam tavanul cu polistiren de 3 cm. si armam cu plasa si adeziv


      - pasul urmator este sa chemam firma de termopan pentru masuri, totul este pregatit


      - dupa montarea termopanului taiem spuma, desfacem plasticul de pe tocuri ( si interior si exterior ), aplicam scoci de hartie pe tocuri si renovam balconul.


      Gata, aveti o parere in plus la cele existente pana acum. Spor la treaba!

      Ștergere
  12. Va multumesc pentru raspunsul prompt. Balconul este in forma de U.
    O primavara frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bună ziua. Am cumpătat un apartament care avea balconul închis cu termopan. Iarna este foarte frig am vrut sa îl dau jos ptr ca flambeaza foarte tare atunci când închizi geamurile inițial am vrut sa îl izolez dar nu știu dacă se poate lipi peste termopan acel polistiren pe exterior iar in interior am vrut sa îl izolez cu bca. Însă nu cred ca voi rezolva ceva vă rog mult sa ma ajutați cu , câteva sfaturi mai flambeaza dacă îl izolez asa cum v.am scris mai sus sau singura posibilitate este sa îl dau jos? Ideea este ca locuiesc la etaj 1 iar in interior nu am ușa iar ca sa îl dau jos și sa fac altul e puțin mai greu deoarece stau fără ușa pana se usucă zidăria mulțumesc ptr răspuns vă doresc o zi bună

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună ziua. Am cumpătat un apartament care avea balconul închis cu termopan. Iarna este foarte frig am vrut sa îl dau jos ptr ca flambeaza foarte tare atunci când închizi geamurile inițial am vrut sa îl izolez dar nu știu dacă se poate lipi peste termopan acel polistiren pe exterior iar in interior am vrut sa îl izolez cu bca. Însă nu cred ca voi rezolva ceva vă rog mult sa ma ajutați cu , câteva sfaturi mai flambeaza dacă îl izolez asa cum v.am scris mai sus sau singura posibilitate este sa îl dau jos? Ideea este ca locuiesc la etaj 1 iar in interior nu am ușa iar ca sa îl dau jos și sa fac altul e puțin mai greu deoarece stau fără ușa pana se usucă zidăria mulțumesc ptr răspuns vă doresc o zi bună

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa luati legatura cu cineva care monteaza termopane. Scoate din geamuri si fixeaza bine tocul unde este cazul. Izolatia exterioara o faceti la primavara. La interior bca? Acum nu este zidita partea de jos?

      Rezolvati in primul rand fixarea tocului, asta este important.

      Ștergere
  15. Ce pot sa pun sa pun între BCA pentru a asigura mai bine balconul?

    RăspundețiȘtergere
  16. Fii cu ochii pe toate activitățile Viber cu Monitorizare apeluri și mesaje Viber. Fie că este vorba de siguranța personală sau de supraveghere a afacerii, acest instrument vă permite să monitorizați atât apelurile, cât și mesajele, asigurându-vă că comunicațiile importante sunt efectuate în siguranță și în mod corespunzător în orice moment.

    RăspundețiȘtergere